Briljant en Jacobalia II strijken met de eer op het Kerkplein in Rouveen

Overtuigende winnaars van kwaliteitsvolle Handelskeuring

Na weken van droog en zomers weer waren de weersverwachtingen voor dinsdagavond somber gestemd. Dat gold echter niet voor de bezoekers van de Handelskeuring Rouveen, zij kwamen in grote getale afgereisd naar het Kerkplein. Al vroeg op de avond zat de vergrote tribune vol en was het dringen om een plekje te vinden langs de keuringsbaan. Zelfs de regenbui, halverwege het programma, werd door een groot deel van het publiek getrotseerd.

Kampioenslint voor Jacobalia II

De winst bij de driejarige rijpaarden was voor de elegante Jacobalia II (v. Toulon) van fokker/eigenaar Dinie Markhorst uit Brucht. In de kampioenskeuring moest deze aansprekende merrie het opnemen tegen de goed bewegende 4 jarige schimmelmerrie Caprese (v. Clarimo) van Frits Even uit Ruinerwold. In de kampioenskeuring voor de rijpaarden trok Jacobalia II aan het eind en kreeg het kampioenslint omgehangen.

Briljant imponeert

De rubriek voor 2- en 3 jarige tuigpaarden werd gewonnen door de krachtig optredende vosmerrie Johannalina (v. Cizandro) van Henk Minkema uit De Wilgen. In een grote en sterke groep oudere tuigpaarden ging de winst naar Briljant (v. Larix) van Joop van Wessel uit Zwartebroek. Deze vos liet zien wat men graag van een tuigpaard ziet, imponerende passen en veel uitstraling. Het was dan ook Briljant die de voorkeur kreeg van de jury in de kampioenskeuring.

Lokale fokkers

Twee grote groepen veulens, bijna allemaal van lokale fokkers, werden gepresenteerd aan jury en publiek. Bij de tuigpaardveulens was er een overtuigende winnaar in Méxxima (v. Cizandro) van Henk Lassche uit Rouveen. Dit merrieveulen maakte met haar voorkomen en ruime bewegingen veel indruk. Het hengstveulen Crystan HH (v. Cornet Obolensky) van Rouvener Peter Huisman blonk uit vanwege haar mooie type en werd bij de rijpaarden verkozen tot het beste veulen.

Beste monsterknechten en beste toilet

De paarden worden gejureerd, maar de presentatie ligt voor een belangrijk deel in handen van de monsterknechten. Lennart Hartsman werd verkozen tot beste monsterknecht bij de tuigpaarden en Roel Harke bij de rijpaarden. De prijs voor het beste getoiletteerde tuigpaard ging naar Ivo (v. Saffraan) van de familie Pos uit Ankeveen en gepresenteerd door Ritsma Show Horse. De prijs voor het best getoiletteerde rijpaard ging naar Juanita in eigendom van de familie Van Wessel uit Zwartebroek en gepresenteerd door het team van Stal Fanita Hoeve.

Harrie Harrewar en Georgische acrobaten

Voorafgaand aan de Handelskeuring was er een circusvoorstelling voor de Rouveense kinderen. Deze waren massaal naar het Kerkplein gekomen voor Harrie Harrewar en zijn honden, kippen en eenden. Halverwege de keuring was er een spectaculaire act van het Georgische acrobatenduo Duo Triali. Op een trampoline werden halsbrekende, maar ook hilarische, sprongen gemaakt.