Van “GROOTE PAARDENMONSTERING” tot Handelskeuring Rouveen

De Handelskeuring Rouveen is inmiddels een begrip in onze regio en in hippisch Nederland. Toch wordt nog regelmatig de vraag gesteld waar de naam Handelskeuring vandaan komt. Het gaat tegenwoordig toch om de eer en niet zozeer om de handel?

Anno 2017 vindt de handel in paarden vaak plaats via het internet, prestigieuze veilingen en mobiele telefonie. Maar hoe ging dat vroeger toen slechts enkelen in het dorp beschikten over een telefoon? Het Historisch Centrum Overijssel heeft de website www.vooruitboeren.nl gelanceerd. Verschillende boeren uit onze provincie zijn geïnterviewd over hoe het vroeger ging in de agrarische sector. Ook Klaas Hofstede, geboren in 1935, uit Staphorst heeft daarover verteld. Hij is een telg uit het oudste smederijgeslacht van Staphorst en Rouveen en werkte van jongs af aan in de smederij van zijn vader. Hij vertelt hoe de handel in paarden verliep:

‘De meeste boeren op Staphorst hadden twee of drie paarden. Ze kochten er vaak een jong veulen bij om te beleren. Na een jaar verkochten ze hem weer en hoopten ze er wat aan te verdienen. Als er op Staphorst paardenmonstering was, stond dat vooraf aangekondigd in de Meppeler Courant. Een stuk of vier paardenhandelaren stonden dan op een vaste plek “an De Diek”, de Gemeenteweg in Staphorst en de Oude Rijksweg in Rouveen. De dag ervoor kwamen de boeren al bij ons om handelsbeslag onder de paarden te laten zetten. Dan tilden ze hun benen beter op en liepen ze mooier. Als het paard niet verkocht werd, kwam de boer de volgende ochtend terug om het gewone beslag er weer onder te zetten. Dan kon het paard beter trekken.’

De paarden uit Staphorst en Rouveen waren gewild. De Meppeler Courant schrijft hier in haar editie van 31 januari 1948 al over. Er wordt melding gemaakt dat een tweetal paarden zijn verhandeld voor een extreem hoog bedrag. De prijzen lopen volgens de courant om en nabij de duizend gulden. Volgens de redacteur een indicatie dat de Staphorster goede paarden bezit.

Wat vroeger de paardenmonstering was, is tegenwoordig de Handelskeuring. Niet meer in de eerste plaats gericht op de handel maar een gelegenheid voor fokkers en eigenaren om hun paarden te laten beoordelen door jury en publiek. En dat op een historische plek, ‘de diek’, waar vroeger de paardenmonstering plaatsvond.

Het enthousiasme van de eigenaren, het massaal aanwezige publiek en het aansprekende programma maakt dat de handelskeuring weer volledig aanwezig is in het straatbeeld van Rouveen. Dit jaar zal de Handelskeuring Rouveen voor de 20e keer plaatsvinden en is daarmee springlevend.