Hunanita en Heideroos kampioenen Handelskeuring Rouveen

_Q9E5238

Team Buut`n wint Kampioen schap Koe`n Verbreng`n

Rijendik stond het publiek weer langs de kant tijdens de Handelskeuring Rouveen. De formule van de Handelskeuring blijkt jaar op jaar aan te slaan bij zowel de kenner als de leek. Halverwege het programma was het dringen om een plekje langs de baan te vinden. Ruim 40 kwaliteitsvolle paarden en veulens, afgewisseld met ludieke shows,  gaven acte de presence op het Kerkplein.

Kampioenslint voor Hunanita

Bij de driejarige rijpaarden werd It`s a Toulon (v. Toulon) op kop geplaatst. Deze imponerende hengst is in eigendom van Jacob van Elp uit Punthorst. Door zijn uitstekende beweging wist deze hengst de jury te overtuigen en werd op kop geplaatst. Bij de oudere rijpaarden ging de winst naar Hunanita (v. Charisma) van fokker/eigenaar Joop van Wessel uit Zwartebroek. Deze bloedmooie merrie wist qua type en model de overige paarden te overtreffen, alhoewel de concurrentie moordend was. Uiteindelijk wist Hunanita in de kampioenskeuring ook aan het langste eind te trekken en werd verkozen tot kampioen bij de rijpaarden.

In een grote en aansprekende groep rijpaardveulens werd een spannende strijd geleverd voor de eerste plaats. De jury koos uiteindelijk voor de sterk gebouwde en mooi gemodelleerde Liberty (v. Connect) van de maatschap Boxum uit Genemuiden. Tweede werd Identical Dywis HH (v. Carthago),  een ‘zeldzaam’ veulen van Peter Huisman uit Rouveen. Dit veulen is afkomstig van de beroemde hengst Carthago die drie jaar geleden overleed. Peter Huisman wist echter nog diepvriessperma te bemachtigen en kreeg op die wijze één van de laatste nakomelingen van Carthago.

Winst voor Heideroos

De rubriek voor 2- en 3 jarige tuigpaarden werd gewonnen door de luxe en aansprekende vosmerrie Icondalina (v. Colonist) van Henk Minkema uit Drachten. In een grote en sterke groep oudere tuigpaarden ging de winst naar Heideroos (v. Cizandro) van Wout Liezen uit Wanneperveen. Met veel bravoure en ruime bewegingen ging deze merrie door de keuringsbaan van Rouveen. Heideroos wist onlangs ook te winnen op het Concours Hippique te Rouveen en kan nu ook het kampioenschap van de Handelskeuring toevoegen aan zijn toch al indrukkwekkende erelijst.  Bij de tuigpaardveulens werd de mooie Larenzo (v. Ebert) tot winnaar gekozen. Larenzo is gefokt door Evert Sneller uit Zwolle en inmiddels in eigendom van de combinatie Sneller/Ritsma/Lassche.

 Beste monsterknechten

Bij de Handelskeuring is de presentatie van  het paard van groot belang en de monsterknecht heeft daarin een zware en belangrijke taak. Reden genoeg om niet alleen een prijs uit te reiken aan het beste paard maar ook een beste monsterknecht te verkiezen. Beste monsterknecht bij de rijpaarden was Cor Veldhoen en bij de tuigpaarden ging deze prijs naar Arie van Wijhe. De prijs voor het beste getoiletteerde rijpaard ging naar Ixxi (v. Corland) van Annemarie Hammers-Bouwman uit Zwartsluis. Indinita (v. Eebert) van Joop van Wessel werd verkozen tot het best getoiletteerde tuigpaard.

 

Kampioenschap Koe`n Verbreng`n

De Handelskeuring Rouveen staat inmiddels bekend om haar ludieke en spraakmakende shows. Dit jaar werd het programma onderbroken voor een Kampioenschap Koe`n Verbreng`n.  Een wedstrijd met een knipoog naar actuele discussies over weidemelk. Vier teams bestaande uit twee melkveehoeders, afkomstig uit alle windstreken van het Rouveense veld, gingen de uitdaging aan om de koeien door de baan te loodsen. Er werd hard gestreden tussen de boeren, waarbij sabotage, gewiekste hulpmiddelen en sluwe tactieken niet werden vermeden. Na een spannende finale bleek team Buut`n bestaande uit Klaas Smit en Gerard Buitenhuis het meest bedreven in het koe`n verbreng`n. Een fenomeen dat langzamerhand volledig uit het straatbeeld van Rouveen en Staphorst is verdwenen.