Paardenspektakel onder de Rouveense kerktoren

Handelskeuring Rouveen aftrap voor Munnikenweek

Niet alleen voor paardenliefhebbers maar ook voor veel andere inwoners staat de dinsdagavond in de Munnikenweek garant voor een gezellige en boeiende avond. Het Kerkplein in Rouveen vormt dan het decor voor een drie uur durende show van paarden, veulens en entertainment. Ontstaan vanuit de vanouds florerende paardenhandel biedt de Handelskeuring anno 2019 een podium aan plaatselijke en regionale paardenfokkers.

Staphorst en Rouveen stonden vroeger bekend om het bezit van goede paarden. Dat was ook bekend bij de handelaren. Op vooraf aangekondigde momenten maakten handelaren hun trek door de lintdorpen Staphorst en Rouveen. De lokale paardenbezitters poetsten hun paarden en lieten ze van hun beste kant zien door ze te draven op ‘de diek’. Wat tegenwoordig de showroom is voor een nieuwe auto was vroeger ‘de diek’ voor de aanschaf van een paard. Vraag en aanbod kwamen daar bij elkaar.

De Handelskeuring heeft inmiddels haar tweede leven gekregen. Vroeger ging het om de handel, nu is het een prestigekwestie. Plaatselijke en regionale fokkers halen hun beste paard van stal om deze te presenteren aan een deskundige jury. In verschillende rubrieken strijden rijpaarden, tuigpaarden veulens om de felbegeerde kampioenstitels van de Handelskeuring. Voor menig rij- en tuigpaard was de kampioenstitel afgelopen jaren een opstap naar een glansrijke carrière in sport en fokkerij.

Een inmiddels niet meer weg te denken onderdeel in het programma zijn de shows. Vaak met een knipoog naar de actualiteit of gewoonweg spektakel. De Handelskeuring heeft inmiddels een reputatie als het gaat om spraakmakende shows. Vorig jaar was het hele dorp in rep en roer vanwege de komst van een Jumbo. Tevens werd gestreden om het Nederlands Kampioenschap Melk Ried`n. Een ode aan de verdwenen melkbus uit het straatbeeld van Rouveen en Staphorst. Ook deze editie zal het publiek verrast worden. Het luchtruim boven het Rouveense Kerkplein zal bezaaid zijn met acrobaten en één van Nederlands beste drumband geeft een spetterende show.

De Handelskeuring vindt plaats op dinsdagavond 2 juli op het Kerkplein in Rouveen. De toegang is gratis. Aanvang vanaf 18.30 uur. Voorafgaand aan de Handelskeuring Rouveen vindt de opening van de Munnikenweek plaats. Vanaf 18.15 uur is er gratis ijs voor alle kinderen en tevens een leuke act. Voor meer info kan men terecht op www.handelskeuring.nl of via de social media kanalen.