Strontbak-PULLING tijdens Handelskeuring Rouveen

De Handelskeuring Rouveen zal tijdens komende editie in het tekenen staan van een heuse strontbak-pulling. Meerdere teams uit Rouveen en Staphorst gooien hun gewicht in de strijd  om hun strontbak als eerste over de streep te krijgen. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor een meer evenwichtig beeld rondom mest, met een verwijzing naar de actuele stikstofdiscussie.

De Handelskeuring Rouveen kent een traditie in spraakmakende shows met een knipoog naar de actualiteit. Eerder gaf de oliecrisis aanleiding tot een kamelenrace, de ruilverkaveling tot een kampioenschap “koe`n verbreng`n” en het ontbreken van een supermarkt bracht een viervoetige Jumbo naar Rouveen. Nu is het de stikstofdiscussie die aanleiding geeft tot een strontbak-pulling. Met als achterliggende gedachte een meer genuanceerd beeld rondom mest.

Nog niet heel lang geleden werd mest algemeen beschouwd als een schaars en kostbaar goed. Een onmisbare schakel in de kringloop tot voedselproductie en de ontginning van woeste grond tot landbouwgrond. Een goedgevulde strontbak getrokken door een of meerdere paarden was in Staphorst en Rouveen een vertrouwd beeld. Voor een flinke vracht mest trok je de neus niet op. Integendeel, je liep met de neus in de wind van trots. Mest was een kostbaar en schaars bezit.

Dit lijkt tegenwoordig anders te zijn. In de discussies rondom stikstof en mest lijkt het of mest steeds meer wordt neergezet als ongewenst afval. Daarbij lijkt vergeten te worden dat mest nog steeds een onmisbare schakel is in de kringloop van landbouw en voedselproductie. Mest verdient een beter imago.

En wat staat er in ons dorp meer symbool voor mest dan de strontbak, met zijn opvallende bontgekleurde uiterlijk. Rouveense strontbakken waren groen, de Staphorster blauw. En was je bijna bij Halfweg dan werden de strontbakken rood. Met een dergelijk systeem van mest-herkomst-registratie was men haar tijd ver vooruit.

Tijdens de Handelskeuring op dinsdagavond 28 juni krijgt de strontbak geen vulling maar een pulling. De Handelskeuring is een evenement dat rechtstreeks voortkomt uit de ‘agrarische roots’ van Staphorst en Rouveen. Reden te meer om juist bij dit evenement eraan herinnerd te worden dat de agrarische sector voor het platteland meer is dan een willekeurige bedrijfssector. De aanvang van de Handelskeuring is om 18.30 en de toegang is gratis. Meer info op www.handelskeuring.nl