Historie

Handelskeuring Rouveen: lokale historie in een nieuw jasje

Rouveen en Staphorst staan vanouds bekend om hun florerende paardenhandel. Het succes van de paardenhandel kwam met name voort uit de kwaliteit van de aangeboden paarden. De Meppeler Courant schrijft hier in haar editie van 31 januari 1948 al over. Er wordt melding gemaakt dat een tweetal paarden zijn verhandeld voor een extreem hoog bedrag. De prijzen lopen volgens de courant om en nabij de duizend gulden. Volgens de redacteur een indicatie dat de Staphorster goede paarden bezit.

Café Het Vergulde Ros (Bron: Historische Vereniging Staphorst)
Café Het Vergulde Ros (Bron: Historische Vereniging Staphorst)

Paardenhandelaren deden vroeger de ‘streek’ van Staphorst en Rouveen met vaste regelmaat aan. Hun komst werd aangekondigd en de plaatselijke landbouwers bereidden zich voor. Beginnend bij café het Vergulde Ros in Halfweg en eindigend bij de Lichtmis in Rouveen werden er op de Gemeenteweg en Oude Rijksweg paardenmonsteringen gehouden. De boeren deden hun best om hun paarden zo goed mogelijk te presenteren aan de handelaren en op deze manier werd beoogd om een zo goed mogelijke prijs voor hun paarden te verkrijgen. Dit is de oorsprong van het begrip handelskeuring.

(Bron: Historische Vereniging Staphorst)
(Bron: Historische Vereniging Staphorst)

Met de komst van de schaalvergroting en de moderne communicatiemiddelen verdween het begrip handelskeuring langzaam uit het straatbeeld van Rouveen en Staphorst. Tegelijkertijd verschoof het gebruiksdoel van de paarden steeds meer van werkpaard naar sportpaard. Concours Hippique Rouveen ontstond en groeide uit tot een jaarlijks dorpsfestijn.

Halverwege negentig jaren werd door een groep enthousiaste paardenliefhebbers uit Rouveen besloten om het begrip handelskeuring nieuw leven in te blazen. Al gauw bleek dat een handelskeuring nog steeds in een behoefte voorziet.